Kitap yazmanın önemi

Sual: Sitedeki yazılar, on ciltten fazla kitap olur. Hac, namaz, zekât, oruç, iman ve küfür bahsi gibi, her biri kitap olacak çok bölüm var. Seadet-i Ebediyye gibi muteber kitaplardan alınan bu yazılar kitap hâline getirilse, internet imkânı olmayanlar da, bunlardan istifade etseler uygun olmaz mı?
CEVAP
Sitedeki yazıların hemen hepsi Hakikat Kitabevi’nin kitaplarından alınmıştır. Buradaki kitapları merhum hocamız hazırlamıştır. Bu kitaplarda, eksik bir şey yoktur. Tam İlmihal, ismi gibi tamdır. Başka bir kitaba ihtiyaç bırakmaz. Yeni hazırlanacak herhangi bir dinî kitap, kıymetli hocamızın kitaplarının okunmasına mani olacağı için, vebali büyük olur. Bunun başka mahzurları da vardır.

Bir de şu soruluyor: Diğer yazarlar da, Hakikat Kitabevi’nin kitaplarından alarak yazıyorlar. Aynı bilgiler, aynı dualar, o kitaplardan okunsa ne mahzuru olur?

Evet, mahzuru olur. İsa aleyhisselama, (Senin okuduğun duaları biz de okuyoruz, fakat ölüler dirilmiyor, körlerin gözü açılmıyor. Sebebi nedir?) demişler. O da, (Dua aynı, ama ağız aynı değil) buyurmuş. Temiz su, kirli borudan gelirse su da kirlenir. (Ben aynen kitaptan alıp yazıyorum) dense de, bu geçerli bir mazeret olmaz, çünkü neticede, okuyucuya başka bir borudan ulaşmış oluyor.

Kitabevinin veya yazarın zerre kadar da olsa, para veya şöhret gibi bir menfaat beklentisi olsa o kitabı okuyan feyz alamaz, aksine zarar görür. Oradaki dualar aynı olmasına rağmen gerekli fayda sağlanmıyor, çünkü din kitabından kâr veya başka menfaat beklemek, dini ona alet etmek olur. Yani para için ise, din paraya alet edilmiş olur, şöhret için ise şöhrete alet edilmiş olur.

Aynı fırından bir cömertle bir cimri ekmek alsa, cimrinin aynı yerden aldığı ekmeği yiyen hastalanır, aynı fırından aldığı halde, cömerdin ekmeğini yiyen şifaya kavuşur. Bir hadis-i şerifte, (Cömerdin yemeği şifa, cimrinin yemeği hastalıktır) buyuruluyor. (Deylemî, Hâkim, İbni Lâl, Dâre Kutnî, Hatib)

Aynı ekmek, birinin elinde şifaya, ötekinin elinde hastalığa sebep olduğu gibi, kitaplardaki yazılar ve dualar da böyledir. Aynı yazılar, bir kitapta feyz saçarken ötekinde zulmet saçar. Onun için dinî yazıları ve duaları yalnız Allah rızası için yayımlanan eserlerden okumalı. Feyz, bu kitaplarda vardır. Diğer kitaplarda, menfaat nispetinde zulmet bulunur. Basan veya bastıranların bir menfaati olur. Hiç menfaatleri olmasa bile, faydalı kitapların okunmasına mani olması, zarar olarak yeter. Bu inceliği iyi anlamalıdır.